CAN cross communication

KEB maakt een flexibele uitwisseling van CANopen-procesgegevens mogelijk

De COMBIVERT F6- en S6-regelaars van KEB Automation zijn nu verkrijgbaar met nieuwe firmware die een echt hoogtepunt bevat: CAN-crosscommunicatie. Dit betekent dat machinefabrikanten profiteren van een snellere en flexibelere communicatie tussen de regelaars. Nog een voordeel: gebruikers kunnen alle procesdata-compatibele parameters gebruiken.

COMBIVERT F6- en S6-regelaars

Deze nieuwe firmware is beschikbaar voor de APPLICATION- en PRO-varianten van de COMBIVERT F6- en S6-regelaars. Deze communicatie maakt de directe uitwisseling van informatie en gegevens tussen de omvormers mogelijk. Doordat de data nu zelfstandig en niet meer noodzakelijkerwijs via andere deelnemers uitgewisseld wordt, kan een snellere datastroom gerealiseerd worden. In de aandrijflijnen van veel machines is het niet ongebruikelijk dat milliseconden of zelfs microseconden cruciaal zijn. Bij een star gekoppelde as kunnen zelfs de kleinste vertragingen op de lange termijn tot aanzienlijke schade aan de as en tot stilstand van de machine leiden. Dit maakt de snelle en flexibele uitwisseling van CANopen-procesgegevens tussen de regelaars des te belangrijker.

Een bijzonder kenmerk van de CAN-crosscommunicatie met de KEB-regelaars is dat gebruikers alle procesdata-compatibele parameters kunnen gebruiken. Of het nu gaat om koppel, positie of toerental: machinefabrikanten zijn vrij om te beslissen met welke gegevens ze willen werken. Maximaal tien F6- of S6-regelaars kunnen rechtstreeks met elkaar communiceren. De onafhankelijke gegevensuitwisseling heeft ook als voordeel dat de belasting van de op Ethernet gebaseerde veldbuscommunicatie van de machine wordt verminderd. Last but not least maakt deze communicatiemethode het ook mogelijk om communicatiesystemen op meerdere niveaus op te zetten, waarbij de veldbus-slave van het ene systeem fungeert als de veldbus-master van een ander systeem. Parallelle veldbuscommunicatie wordt ondersteund door EtherCAT en PROFINET.

CAN-crosscommunicatie in de praktijk

Over het algemeen komen de voordelen in veel toepassingsgebieden tot uiting – bijvoorbeeld waar hoge koppels vereist zijn. In deze context is een snelle, gesynchroniseerde koppelverdeling van de aandrijvingen cruciaal. De COMBIVERT-regelaars maken precies dit mogelijk door de directe uitwisseling van koppels zonder tussenkomst van een PLC. Op deze manier kunnen machine- en systeemfabrikanten niet alleen de efficiëntie verhogen, maar ook de totale levensduur van het systeem.

Neem contact met ons op